Hizmetlerimiz

ENJEKSİYON

Tecrübeli ekibimizle her türlü enjeksiyon (iğne) uygulamasını gerek Sağlık Kabinimizde gerekse hasta konforu için evinizde yapmaktayız.

  • İntramüsküler (IM) Kas İçi Enjeksiyonu
  • Subkutan (SC) Deri Altı Enjeksiyonu
  • İntravenöz (IV) Damar içi Enjeksiyonu
  • Intradermal (ID) Deri İçi Enjeksiyonu

PANSUMAN-YARA BAKIMI

Her türlü yanık, kesi, yatak yarası(dekübit), dikiş pansumanlarını tecrübeli ekibimiz ile gerek kabinimizde gerekse evinizde yapmaktayız.

Yara bakımı; düzenli aralıklarla, uygun pansuman malzemeleri kullanılarak, steril ortamda ve tecrübeli sağlık çalışanları tarafından yapılmalıdır.

Yanık Pansumanı: Yanıklar üç derece ile sınıflandırılır. 1. derece kuru, hafif ve ödemli yanık türüdür. 2. derece yanıkta derinin epidermis (1. Katı) ve dermis (2. Katı) yanmıştır ve deride büller (su kabarcığı) vardır. 3. Derece yanık ise çok derindir ve deri neredeyse kemiğe kadar yanmıştır. Yanık pansumanında önemli olan ölü dokuyu ortamdan uzaklaştırarak uygun kremler ile her gün pansumanın yapılmasıdır.

Kesi Pansumanı: Öncelikle kanamanın durdurulması gerekir. Ardından yara bölgesi batikon ile temizlenir. Gerekli durumlarda (derin kesi) bölge lokalize edilerek (uyuşturularak) yaraya dikiş atılır veya kesi derin değil ise temizlendikten sonra bölge kapatılır. 2 günde bir pansuman yapılır. Yara bölgesinin su ile temasından kaçınılmalıdır.
Eğer hasta yakın zamanda tetanoz aşısı yaptırmadıysa aşı yaptırması önerilir.

Yatak Yarası (Dekübit) Pansumanı: Uzun süre yatağa bağımlı olan hastalarda sürekli aynı pozisyonda yatmalarından dolayı yatak yarası (dekübit) görülür. Özellikle topuk, kalça, dirsek, sırt ve başın arka kısmında görülen yaralar kısa sürede içerisinde tedavi edilmezse derine doğru ilerler ve iyileşmesi güçleşir. Yatak yarasından korunmanın en kolay yolu sık sık pozisyon değişikliğidir. Hastaya mümkünse yarım saatte, en geç iki saatte bir farklı pozisyonlar verilmelidir.
Hastaya özel yatak veya minderler ile bölgelerin bası yükü azaltılmalıdır.
Yaranın nemli tutulması önemlidir, çabuk iyileştirir.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır.

Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır. Bölgenin su ile temasından kaçınılmalıdır.


SERUM TAKMA

Serumlar çeşitli hastalıkların tedavisinde ilaç gibi kullanılır. Bu, kandaki antikor denilen maddelerin hastalıklara karşı çarpışması esasına dayanır.
Serumlar diğer bütün tedavilerden farklı olarak içinde birçok rahatsızlığa karşı etken madde bulundurabilir. Örneğin; soğuk algınlığına karşı hazırlanan serumda hem ateş düşürücü ilaçlar bulunurken aynı zamanda hastalığın çabucak iyileşmesi için vitaminler bulunabilir.
Bugün halkımızın serumla aşıyı aynı görmesi yanlıştır;
Aşılar, vücuda verilen kuvveti azaltılmış mikroplar, ya da toksinlerdir. Bu zayıf mikroplar vücuda girince kanda antikorlar meydana gelir. Antikor vücuda giren mikropları yok etmek için vücudun oluşturduğu bir maddedir. Bu sayede o hastalığa karşı bağışıklık kazanılır.
Serum ise başka bir uzviyetin meydana getirdiği antikorların insan vücuduna aktarılmasıdır. Bu bakımdan, aşı, hastalığa yakalanmadan, serum ise, hastalık mikroplarını aldıktan sonra yapılır. Aşı hastalığı iyileştirmez, önler; serum ise hastalığı iyileştirir, yani bir çeşit ilaçtır.
Serum ağızdan besi alamayan veya alabilecek durumda olmayan hastalara vitamin ve besin takviyesi için kullanılırken hastalığın vücuttan atılması için gereken ilaçları hızlı yoldan vermenin de bir yoludur.

 EVDE SERUM TAKMA HİZMETİ

Serumlar, vücuttaki enfeksiyonu kısa sürede dışarı atmanızı sağlar. Evde serum Hizmeti son derece steril bir ortamda ve şekilde yapılmalıdır. Şişe ya da torba şeklinde olan serumlar duruma göre tercih edilebilir. Enfeksiyon sonrası uygulanabilen antibiyotik tedavisi sırasında, kemoterapi tedavilerinde, metabolizma bozulmalarında, beslenme ya da bağırsak rahatsızlıklarında serumla tedavi uygulanabilir.

damaryolu açma

DAMAR YOLU AÇMA

Etkisinin çabuk başlamasını istediğimiz ilaçlarda, serum içinde verilmesi gereken ilaçlarda, fazla miktarda karışım olarak verişmesi gereken ilaçlarda intravenöz(damar içi) uygulamayı tercih ederiz. Serum takmak için damara bir yol açılması gerekir. Bunu intraket (kanül) ile sağlarız.

Çocuk ve yaşlı başta olmak üzere tüm yaş gruplarındaki hastalarımıza sağlık kabinimizde veya kendi evlerinde damaryolu açılmaktadır.

dikiş atma

DİKİŞ ATMA VE ALMA

Sağlık kabinimizde tecrübeli ekibimiz tarafından her türlü dikiş (sütur) atılmakta ve alınmaktadır. Dikiş (sütur) doku iyileşene kadar yaranın kapalı kalmasını sağlamaktadır. Kanamayı durdurmak ve yara izi olasılığını azaltmak için atılır.

Dikiş (sütur) mümkün oldukça steril koşullarda atılmalı ve düzenli aralıklarla (2 günde bir) pansuman yapılarak enfeksiyondan korunmalıdır.

Dikiş (sütur) alma ağrısız ve basit bir işlemdir. Dikiş almadan önce yaranın iyileşip iyileşmediği kontrol edilmelidir. Dikiş bölgesinde kızarıklık, şişlik, akıntı ve açılma var ise dikiş kesinlikle alınmamalı ve bir süre daha beklemelidir. Yara kontrolünde yara temiz ise dikişler uygun materyaller ile ortalama 10 gün sonra alınmalıdır ve alınana kadar su ile temasından kaçınılmalıdır.

İDRAR SONDASI TAKMA

Üriner kateterizasyon (idrar sondası takma) idrar akışını sağlamak için üretra yolu ile mesaneye içi boş bir tüp yerleştirilmesidir. Kısa(0-7 gün), orta (7-28 gün) ve uzun (28+ gün) olmak üzere üç çeşidi vardır.

İdrar sondası takmaktaki amaçlar şu şekilde sıralanabilir;

  • İdrar boşaltımını sağlamak,
  • Steril idrar örneği almak,
  • Hemodinamik dengesi bozulan hastada saatlik idrar çıkışını izlemek,
  • İdrar sızıntısını (inkontinans) önlemek,
  • İnkontinansı olan hastalarda bölgeyi korumak.

Bizler Yazır Sağlık Kabini olarak bireylere ihtiyaç duyduklarında hastanın yaşını ve cinsiyetini göz önünde tutarak bu hizmeti vermekteyiz.

KULAK LAVAJİ(YIKAMA)

Her insanın kulağı kir üretir. Bu kirin artması işitme kaybına ya da nadiren kulak ağrısına sebebiyet verir. Bu nedenle kulak temizliği önemlidir. Kulak pamuğu kullanmak kulağı temizlemek yerine kirleri ileri ittiğinden uygun değildir. Her bireyin yapısı aynı olmadığı için bazı bireylerin kulakları çok kirlenir ve düzenli aralıklarla yıkanması gerekebilir.

Kulağın distile su ya da antiseptik solüsyon ile yıkanarak temizlenmesine kulak lavajı (kulak yıkama) denir. Kulaktaki yabancı cisimleri ve kendiliğinden oluşan kulak kirlerini(buşon) temizlemek amacıyla kulak lavajı yapılır. .

Sağlık kabinimize gelerek istediğiniz her an kulak lavajı yaptırabilir daha konforlu bir yaşam sürdürebilirsiniz.

kulak delme
AĞRISIZ KULAK DELME

Her ebeveyni biraz tedirgin etse de günümüzde kulak delme işlemi cok daha rahat ve ağrısız gerçekleştirilmektedir. Sağlık kabinimizde isterseniz soğutucu sprey isterseniz uyuşturucu pomad ile ağrısız kulak delme işlemi yapmaktayız.

İşlem mümkün olduğunca steril şartlar altında gerçekleştirilmelidir. Küpenin takılacağı yer belirlenip işaretlenmeli ardından hiçbir şekilde el değmeden küpe tabanca yardımı ile alınmalıdır. Bölgenin uyuşması sağlandıktan sonra küpe takma işlemi gerçekleştirilmelidir.

İşlem sonrasında takılan steril küpenin 10-15 gün kulakta kalması daha sağlıklı olmakta ve alerji riskini azaltmaktadır. Delme işleminin ardından 2-3 gün boyunca günde bir kaç kez vazelin, bepanthen vb. kremler kullanılarak küpelerin ileri geri hareket ettirilmesi gerekmektedir.

kan tahlilleri

KAN TAHLİLLERİ

Günümüzde bireylerde birçok vitamin eksikliği, kan değerleri düşüklüğü görülmekte ve bunlar zamanla hayatımızı olumsuz etkilemekte. Birçok hastalık teşhisi yapılan kan testleri sonucunda ortaya çıkmakta. Bunun yanı sıra ileride karşılaşabileceğiniz bazı sağlık sorunları da yine kan testleriyle belirlenmekte. Anlaşmalı olduğumuz laboratuvar ile bütün kan testlerinizi isterseniz sağlık kabinimizde isterseniz gelerek evlerinizde kan alarak yapmaktayız. İhtiyaç halinde idrar örnekleriniz de yine kabinimiz aracılığı ile laboratuvara gönderilmektedir. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

KAN GRUBU BAKILMASI

Kan grupları kandaki antijenlere bakılarak kanın özelliğini belirtmek için oluşturulmuş bir sınıflandırmadır. A, B, AB ve 0 olmak üzere dört türü vardır. Rh (Rhesus) faktörü kandaki antijenlerin var olup olmaması anlamına gelir. Rh faktörü kanda varsa RH (+) Pozitif, yok ise RH (-) negatif olarak isimlendirilir. Bu iki sistemin birleşmesiyle 8’li kan grubu tablosu oluşur.

Her bireyin bilmesi gereken en önemli bilgilerden biridir kan grubu. Özellikle kan kaybı yaşanan acil durumlarda kan grubunun bilinmesi hayati önem taşır. Bunun yanı sıra hastalıklara yatkınlık durumunu öğrenme, anne ile bebek arasında kan uyuşmazlığını saptama, doğru beslenme şeklini ortaya koyma gibi birçok konuda bizlere yol göstericidir.

Ehliyet alırken, yenilerken veya iş başvurularınızda kabinimize gelerek 2 dakika içerisinde kan grubunuzu öğrenip kan grubu kartınızı alabilirsiniz.

kan şekeri ölçümü

ŞEKER ÖLÇÜMÜ VE TAKİBİ

Diyabet Dünya’da en sık görülen kronik hastalıktır. Ağır organ hasarlarına ve erken ölümlere neden olabilir (Kaynak: IDF Diabetes Atlas, 2013). Tüm bu kötü sonuçlardan korunmak için düzenli şeker ölçümü ve takibi önemlidir. İhtiyacınız olan şeker ölçüm ve takiplerini gerek Sağlık Kabinimize gelerek gerekse hemşirelerimiz sizin evinize gelerek yaptırabilirsiniz.

Diyabet (Diabetes Mellitus), vücutta pankreas tarafından salgılanan insülin hormonunun yetersiz olması veya etkili bir şekilde kullanılamaması nedeniyle gelişen ve ömür boyu süren metabolizma bozukluğudur.

Özetle hasta, yediği besinlerden kana geçen şekeri (glukozu) kullanamadığı için kan şekeri yükselir (hiperglisemi). Kan şekerinin 70 mg/dl altında olması ise tıpta düşük kan şekeri (hipoglisemi) olarak adlandırılır.

Açlık Kan Şekeri (AKŞ):
Hasta açken yapılan ölçümün 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını, 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) olduğunu gösterir.

Tokluk Kan Şekeri (TKŞ):
Hasta yemek yedikten 2 saat sonra yapılan ölçümün 200 mg/dl ve daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir.

tansiyon ölçümü

TANSİYON ÖLÇÜMÜ VE TAKİBİ

Hipertansiyonun tedavi edilmesi için öncelikle doğru tanının konması gereklidir. Doğru tanıyı koymak ise düzenli ve doğru şartlarda yapılan ölçümler ile mümkündür.

Kan basıncı ölçümünü ifade eden tansiyon, halk arasında küçük tansiyon ve büyük tansiyon şeklinde anılmaktadır. Küçük tansiyon kalbin gevşeyerek kan pompaladığı sıradaki kan basıncının ölçümüne, büyük tansiyon ise atardamardaki kan basıncının ölçümüne verilen addır. Ölçümler mmHG birimi şeklinde ifade edilir. Ölçümlerde önce büyük sonra küçük tansiyon ifade edilir.

Sağlık kabinimizde tansiyonunuzu ölçtürebilir ve düzenli takip ettirebilirsiniz.

buhar uygulama
BUHAR/HAVA UYGULAMASI

Solunum sıkıntısı olan hastalar için uygun olan sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirerek uygulama işlemine buhar/hava (nebül) uygulaması denir.

Özellikle solunum sıkıntısı olan çocuklar, KOAH ve ağır astımı olan hastalarda kullanılan ilaçlar için yapılan uygulamadır. Yapılan buhar/hava uygulaması sonucunda hasta daha rahat nefes almaya başlar.

Sağlık kabinimizde veya sizin isteğiniz ile evinizde de bu uygulamayı tecrübeli ekibimiz ile birlikte yapmaktayız.

tırnak çekme
TIRNAK REVİZYONU(ÇEKME)

Toplumumuzda çok ihmal edilen ayak sağlığı aslında büyük önem taşımaktadır. Günümüzde ayak mantarı, siğil, nasır, ayak şekil bozukluğu ve diyabetik ayağın yanı sıra tırnak batması da çok sık karşılaşılan bir problemdir.

Yanlış ayakkabı seçimi ve tırnak kesimi zamanla hastada tırnak yapısını bozmakta ve tırnağın yumuşak dokuya batması sonucu bireyin acı çekmesine ve bölgede enfeksiyona sebep olmaktadır. Bu durum hastanın günlük yaşamını olumsuz etkilemekte ve özellikle kadınlarda estetik olarak sorun oluşturmaktadır.

Yumuşak dokuya batan tırnak kenarının kesilmesi veya çekimi uygulanmadığı sürece hiçbir işlem sonuç vermez. Hasta sosyal hayatını tam anlamıyla sürdüremez.

Bu sebeple Yazır Sağlık Kabini olarak bizler hastalarımızı mutlu etmek ve hayat konforlarını artırmak için merkezimizde ağrısız ve acısız tırnak revizyonu (çekme) yapmaktayız.

gebelik testi
GEBELİK TESTİ

Gebelik testinin doğru sonuç vermesi için HCG adı verilen hormonun salgılanmaya başlamış olması gerekir. Zamanından erken yapılan test doğru sonuç vermeyebilir. Bu yüzden regl döneminin gecikmesinden 3-5 gün sonra yapılan kan testi doğru sonuç verecektir.

Laboratuvara göndereceğimiz kan örneği ile birkaç saat içinde sonuçları öğrenebilirsiniz.

KÜÇÜK CERRAHİ MÜDAHALELER

İşlemlerinin hepsini tecrübeli ekibimiz ile sağlık kabinimizde steril koşullar altında yapmaktayız.

Yüzeyel Yabancı Cisim Çıkarma:

  • Ufak kazalar hayatımızın kaçınılmazıdır ne yazık ki. Günün temposu içerisinde;
  • iş yaparken aniden elinize yabancı cisim batması,
  • bulaşık yıkarken kırılan camın parmağınıza girmesi
  • kurşun kalem kırığının deri içerisinde kalması
  • küçük çocuklarımızın burnuna veya kulağına boncuk vb yabancı bir cisim koyması gibi durumlarda yanınızdayız….

Apse Boşaltma: Deri altında yumuşak dokuda oluşan, vücudun sınırlayamadığı, giderek büyüyen kapsül içinde biriken eksuda (irin) boşaltılmadığı takdirde kana geçerek tüm vücutta enfeksiyona neden olabilir, yüksek ateş ve genel durum bozukluğu yapabilir. Apse adı verilen bu yapının boşaltılıp içerisinin yıkanma işlemini yapıyoruz.

Burna Tampon Uygulaması: Yüksek tansiyonu olan yaşlı hastalarımız sıklıkla burun kanaması riski ile karşı karşıyadır. Tansiyon nedeniyle burun içindeki kılcal damarlarda çatlaklar oluşabilir. Hatta bu kanamalar kansızlık (anemi) sebebi olabilmektedir. Kulak burun boğaz uzmanına ulaşıp kılcal damarlarınıza müdahale edilene kadar burun tamponunuzu yapıp sizin kan kaybınızı minimal düzeye indirebiliriz.

Tırnak Revizyonu: Yanlış ayakkabı seçimi ve tırnak kesimi zamanla hastada tırnak yapısını bozmakta ve tırnağın yumuşak dokuya batması sonucu bireyin acı çekmesine ve bölgede enfeksiyona sebep olmaktadır. Bu durum hastanın günlük yaşamını olumsuz etkilemekte ve özellikle kadınlarda estetik olarak sorun oluşturmaktadır.
Yumuşak dokuya batan tırnak kenarının kesilmesi veya çekimi uygulanmadığı sürece hiçbir işlem sonuç vermez. Hasta sosyal hayatını tam anlamıyla sürdüremez.

Dikiş (sütur) atma ve alma işlemleri de küçük cerrahi müdahaleler kapsamında uygulanmaktadır.

ACİL YARDIM UYGULAMALARI

Hastalarımızın acil durumlarında genel durumu stabil hale gelene kadar her türlü müdahale hızlı bir şekilde uygulanmaktadır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

24 SAAT AÇIK SAĞLIK KABİNİ0332 265 1377